elefant.md

Marele Etteilla

Le Célèbre Etteilla a fost marele exponent al misterelor Tarotului în perioada Revoluției Franceze. În Paris era cunoscut ca bărbier, dar mintea să mult peste cerințele meseriei, astfel că s-a dedicat studiului științelor oculte. După ce a ajuns să stăpâneasca mare parte din înțelepciunea mistica existenta la momentul respectiv, a început să dezvolte un sistem propriu, inventând simboluri mistice, făcând calcule cabalistice, trasând diagrame, aducând astfel o contribuție majora la evoluția cauzei căreia i s-a dedicat. Lucrarea să de referinţă apare în 1783, iar de acum, de la un oarecum la moda bărbier Alliette, urca în vârful scării favorurilor populare, tronând vreme de treizeci de ani sub numele de Le Célèbre Etteilla. Cam asta despre scrierea numelui de la coada la cap. Numărul discipolilor a crescut de-a lungul timpului, la fel ca şi cel al rivalilor. În primejdioasele zile ale lui 1789, oamenii veneau la ei cu buze înălbite şi feţe trase, întrebând dacă pot spera să mai trăiască o zi. Puține lucruri blânde puteau fi profețite în acele zile întunecate. Nu poți să nu te întrebi dacă Etteilla nu a ajutat pe vreunii să scape de blestemul ce îi pândea.
Etteilla a folosit cărţile de Tarot şi le-a adaptat propriului sistem. Unii studenți ai ocultului cred că a folosit greșit emblemele sacre ale înțelepciunii antice, dar cei mai mulţi cartomanţi îl privesc ca pe o autoritate de seama în Divinația cu cărți de joc, iar metoda să a stat la baza multor experimente ce au urmat, precum şi la baza multor etalări moderne.

Trebuie să se ia în considerare faptul că Tarotul nu este universal cunoscut în zilele noastre, iar în cele câteva locuri în care se vând cărţi de Tarot preturile practicate sunt destul de mari, în comparație cu cele ale unor cărți de joc obișnuite. Din acest motiv în această carte nu au fost prezentate acele metode care pot fi realizate doar cu cărți de Tarot. Următorul capitol prezintă în linii generale modul în care pot fi folosite aceste cărți misterioase, împreună cu câteva dintre Semnificațiile aferente cărţilor ce compun Arcanele Majore şi Arcanele Minore.